2010. január 25., hétfő

Boncolás

Boncolások formái

  • Anatómiai boncolás
  • Kórboncolás
  • Igazságügyi boncolás

A kórházban elhunyt személyeket kötelező felboncolni, ez alól csak patológusi engedéllyel lehet eltekinteni. Igazságügyi boncolás alá azon személyek hulláit kell vetni, akik rendkívüli halált haltak pl.: önakasztás, gyilkosság, balesetek.

A kórboncolás menete

A boncolás externalis és internalis vizsgálatból áll. Externalis vizsgálat a holttest magassága, tápláltságának leírása, a hullajelenségek leírása. Az internalis vizsgálat maga a boncolás. A boncolás megkezdésekkor a hulla jobb oldala mellé állunk. A koponya megnyitásával kezdjük, kivétel embólia gyanúja esetén, mert akkor a mellkas megnyitásával kezdjük. A két proc. mastoideust összekötjük egy metszéssel, majd elől a fejbőrt előrehúzzuk az orrig, hátul az occipitalis részig. A koponyatetőt körbefűrészeljük, leemeljük a koponyatetőt. Megvizsgáljuk rajta az eltéréseket. Az agyat bal kezünkkel vesszük ki, oly módon, hogy benyúlunk előrehúzzuk majd átvágjuk az idegeket, a tentoriumot, az arteriakat. A kivett agyat korongoljuk, fixáljuk. A mellkas megnyitása a következő módon történik: A hulla fejét fel pócoljuk egy hasábbal. A Pomum Adamitol kezdjük a metszést egészen le a köldökig, a köldököt balra megkerüljük.

A mellkast a porcok mentén tesszük szabaddá. Majd a hasüreget is oly módon, hogy két ujjal benyúlva felemeljük és úgy vágjuk, mert megsérülhetnek a belek, ha már elindult a rothadás. Az alsó állkapocsba benyúlva átvágjuk az izmokat, a lágyszájpadot, a nyelvet innen húzzuk ki és ezzel együtt in situ vesszük ki a mellkasi szervekkel, majd azokat is felboncoljuk. A gyomor-máj komplexust is in situ boncolhatjuk. A belekről a mesenteriumot hegedűvonó módszerrel leválasztjuk. Majd a koponyát kitömjük papírvattával, kóccal. A hullakozmetika következik. Majd lemossuk és elrakjuk a hűtőbe a temetésig.

A boncolások története

Rembrandt: Dr. Nicolaes Tulp anatómiája [1] (1632)

A reneszánsz idején jelennek a boncolási tapasztalatokról szóló írások, először illusztráció nélkül (Mondino dei Luzzi:1 Anathomia, 1316), de két évszázad elteltével már ábrákkal, úgymint Leonardo da Vinci, Andreas Vesalius, William Harvey, Théophile Bonet.

Prágában az első, nagy érdeklődéssel kísért, nyilvános boncolást Jeszenszky János végezte 1600. június 7.-én. A boncolás négy napon át tartott. Az első napon az emésztő szerveket tárta fel, és mutatta be a közönségnek, a második napon az agyat és az idegeket, a harmadikon a májat, szívet és a tüdőt, a negyedik napon pedig az izmokat és csontokat (a sorrendet a holttest bomlása határozta meg). Erről az eseményről könyvet is írt Prágai Anatómia címmel. A holttest egy halálra ítélt, felakasztott férfié volt. Érdekesség, hogy a kivégzést több nappal elhalasztották, hogy a holttest a boncoláskor teljesen friss legyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése