2010. január 11., hétfő

Elmegyógyintézetek. Colors magazin

A COLORS Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jól ismert magazin, amely hírességek és aktualitások helyett egy-egy problémát jár körül tematikus számaiban. A világ minden tájáról összegyűjtött fotókat sajátos szerkesztésmód teszi különlegessé. A képek dominálta magazinban rövid leírásokat és a fotók szereplőinek néhány mondatos történeteit, gondolatait is olvashatjuk. A magyar kiadás tavaly szeptemberétől érhető el, amivel együtt hazai fotók is rendszeresen megjelennek a COLORS-ban. A magazint 1991-ben Oliviero Toscani alapította, aki korábban botrányos Benetton fotóiról vált ismertté (mint például a csókolódzó apáca és pap, a még véres újszülött vagy az AIDS-es beteg halála előtt néhány perccel).

A legutóbbi szám témája a téboly: elmegyógyintézetek lakóit mutatja be, a laptól megszokott elgondolkodtató és kritikus stílusban. A világ számtalan pontjáról láthatunk példákat arra, hogy a különböző kultúrákban hogyan bánnak a betegekkel, hogy mit gondolnak magáról a betegségről, vagy milyen lehetőségek vannak a gyógyításra. Az afrikai Elefántcsontparton a betegeket fához láncolják, gyakran megverik és éheztetik, hogy a testet megszálló szellemeket elűzzék. Olaszországban létezik olyan börtön-menedékhely, ahol az embereket szigorú biztonsági intézkedések közt őrzik. Belgiumban láthatunk olyan példát, ahol a betegek befogadó családoknál élnek, ami nem csak nekik jobb, hanem olcsóbb megoldás is egyben. Albániában a háború hagyott mély nyomokat az emberek lelkében. Az Egyesült Államokban a társadalmi biztosítással nem rendelkező legszegényebb betegek kénytelenek sokszor az utcán élni. Ausztráliában az őslakók erőszakos asszimilációja okoz komoly gondokat.

A magazin persze nem foglalkozika mentális betegségek minden aspektusával. A Colorstól megszokott módon inkább a kritikus pontokra hívja fel a figyelmet. Ennek megfelelően alig mutatja be a pozitív és jól működő megoldásokat. Hasonlókép a gyógyszerek leírásánál a mellékhatások és az elborzasztó adatok állnak a középpontban, holott a mai gyógyszereknek szerencsére egyre kevesebb mellékhatása van, és sokszor olyan helyzetekben is enyhítenek a problémákon, amikor más eszközünk nem lenne erre. A magazin nem nagyon mutatja be azt sem, hogy a mentális problémák esetében sokszor már ismert a biológiai háttér (sok esetben genetikai alapjai vannak a betegségnek), és hogy gyakran a leghatékonyabb megoldás magába a biológiai folyamatba beavatkozni, vagy az adott problémát megoldó speciális rehabilitációt használni. Ezzel együtt a felvetett problémák valósak és fontosak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése